Vul primaire behoefte en zoekopdracht in

Schrijf de primaire behoefte van de lezer op

De eerste stap is om de primaire behoefte van de lezer te bepalen. Wat wil je bereiken? Als ik een lekke band heb en op zoek ga naar een how-to video, is mijn doel om uit te zoeken hoe ik zelf mijn band moet plakken. Een primaire behoefte kan bijvoorbeeld ook entertainment zijn.

Voorbeelden van primaire behoeften

 • Feiten opzoeken (prijs, heeft A ook feature B?, wat is X)
 • Iets leren
 • Probleem zelf oplossen

Stel je voor: Je hebt interesse in een onderwerp en je weet nog niet alles. Wat ga je Googlen? Als je schrijft over een onderwerp waar je geen expert in bent, mooi! Schrijf op wat je wilt bereiken.

In dit voorbeeld laat ik je zien hoe ik de content rondom Klaviyo ga bouwen. Mijn doel is: "Ik heb gehoord van Klaviyo en ik wil weten wat het is."

Als je wel een expert bent, verplaats je dan in iemand. Hoe ik dat doe? Ik schrijf de vragen van klanten en mensen die ik training geef op. Wat willen zij weten? Waar zoeken zij op in Google? De zoekopdracht voor mijn voorbeeld is "wat is klaviyo?".

Schrijf van te voren de primaire behoefte van de lezer op én de zoekopdracht in Google die daar bij hoort.

Ga door de eerste 20 resultaten in Google heen

Het doel is om hoger in Google te komen. Om dat te bereiken, ga ik naar de structuur van de pagina's in Google kijken.

Welke samenhangende zoekwoorden en onderwerpen staan op de eerste 2 pagina’s in Google?

Op deze pagina’s staat in ieder geval iets dat goed werkt, want Google scoort ze hoog. Ik loop de artikelen dus door om via reverse-engineering dezelfde structuur in mijn artikelen te plaatsen.

Goed om te melden, ik ga door Google (en de onderliggende pagina’s) heen vanuit het perspectief van de lezer:

 • Wat valt me op?
 • Wat vind ik interessant om meer over te lezen?
 • Wat zijn woorden die ik in Google zou opzoeken om meer te weten over dit onderwerp?

Scan de SERP (Google overzichtspagina)

1. Open Google met de zoekopdracht.


2. Scan de eerste pagina van Google. Ik scan de titels en beschrijvingen, zowel van de advertenties als de organische resultaten.

3. Schrijf de zoekwoorden en onderwerpen die jij belangrijk vindt en/of vaker terugkomen op in je lijstje. Ik gebruik 2 schermen naast elkaar: zo kan ik makkelijk copy-pasten.

Ik haal een eerste lijst van zoekwoorden uit de eerste pagina van Google (op basis van de overzichtspagina). Klaviyo wikipedia, klaviyo pricing, klaviyo app voeg ik toe aan mijn lijst.

Daarnaast valt het me op dat er veel Engelstalige pagina's ranken. Een kans om Nederlandse content te maken. Daar maak ik een aantekening van voor mezelf. Ik denk hier vanuit het perspectief van de lezer: Waarom is er geen Nederlandse pagina?

Eén van de suggesties is Klaviyo London. Mental note: blijkbaar zoeken mensen op Klaviyo met een plaatsnaam. Ik voeg Klaviyo Amsterdam en Klaviyo Nederland toe aan mijn lijst.


 1. Kopieer de suggesties van Google. Je vindt deze onderaan de eerste pagina in Google, soms op de tweede pagina. Dit zijn onderwerpen waarvan Google vindt dat ze erbij horen. Schrijf deze suggesties dus sowieso op!

Analyseer de eerste 20 pagina’s in Google

Nadat ik alle zoekwoorden die me opvallen en de suggesties van Google aan mijn lijst heb toegevoegd, open ik in aparte tabbladen de eerste 20 resultaten van Google. Dat zijn de eerste 2 pagina's. Tip: open snel alle tabbladen in een nieuw tabblad (sneltoets op Mac: CMD + link aanklikken). Ik krijg een flinke lijst en die werk ik van links naar rechts af.

In de analyse neem ik advertenties niet mee. Je spot de advertenties bijna niet meer, maar je herkent ze door een kleine Adv. in een groen lettertype.

Mijn scherm ziet er als volgt uit als begin:


De volgende stap is dat ik iedere pagina individueel doorloop. Ik kijk met name naar:

 • Opbouw artikel - welke kopjes gebruiken ze?
 • Type artikel - wat voor artikel is het? Een how-to, een top 10, een product pagina?
 • Nieuwe zoekwoorden die nog niet op mijn lijst stonden.

Voeg alle zoekwoorden die vaker terugkomen of die jij interessant vindt toe aan de lijst. Als een zoekwoord al op je lijst staat, zet je ze er niet dubbel op.

Ik loop door de lijst van zoekwoorden heen. Daar voeg ik alle suggesties en associaties aan toe die bij mij opkomen, nogmaals vanuit het perspectief van de lezer. Zeker als je expert bent in het gebied waar je over schrijft, wil je waarschijnlijk allerlei exotische sub-onderwerpen toevoegen. Doe dat niet! Je schrijft dit voor een ‘beginner’ in het onderwerp met gezonde interesse. Niet iemand die alle details wilt weten. Wees dus voorzichtig. Schrijf alleen de zoekwoorden of onderwerpen op die hier logisch bij passen voor een beginner.

Mijn lijst ziet er nu zo uit:

artikel gaat hieronder verder

Maak logische groepen aan en voeg hiërarchie toe

We zijn er bijna, dat ging snel toch? Om hier een logisch geheel te maken, zet je de zoekwoorden die bij elkaar passen bij elkaar.  Wat vind jij logisch bij elkaar horen? Zo ontstaan vanzelf groepen van woorden die bij elkaar passen.

In het voorbeeld, zie ik dat verschillende zoekwoorden features zijn van het product Klaviyo. Ik zet deze zoekwoorden bij elkaar. Dat ziet er zo uit:

Ik voeg ook hiërarchie toe. Een voorbeeld van hiërarchie zijn de zoekwoorden Klaviyo Shopify en Klaviyo Paypal. Deze horen bij elkaar, omdat het allebei integraties zijn.

Voor het zoekwoord Segmentation vond ik de twee kopjes 'creating a segment' en 'segmentation best practices' interessant. Omdat ik op deze links wilde klikken - als lezer dus - heb ik de sub-onderwerpen toegevoegd.

Ik blijf dit doen, totdat het een logisch geheel is. Dat ziet er zo uit. De rode blokjes heb ik voor de duidelijkheid van het artikel toegevoegd. In mijn document zet ik een lege rij tussen de groepen.


Als je te veel keywords hebt, dan ben je waarschijnlijk met een te groot onderwerp begonnen. Splits je topic dan op in kleinere topics of maak de primaire behoefte van de klant duidelijker.

Je hebt dan niet gedacht vanuit het perspectief van de lezer, maar vanuit je eigen kennis in je bedrijf. Maak de primaire behoefte dan specifieker.

In mijn voorbeeld is de zoekopdracht:Wat is Klaviyo?. Als ik een primaire behoefte hoger ga, dan zit ik in e-mailmarketing automation voor e-commerce. Dat is weer onderdeel van manieren om webwinkel te groeien. Dat is echter geen specifiek probleem dat iemand op zoekt in Google. De lezer heeft een probleem en gaat daar op zoeken in Google. Wat is dat precieze probleem? Hoe kan jij kort en bondig helpen dit probleem op te lossen?

Dit is een balans tussen specifiek zijn zodat de lezer zich direct herkent in het probleem en anderzijds content produceren waar veel zoekvolume in Google op zit. In de regel is het beter om specifiek en heel praktisch te beginnen. Daar is dit artikel (hopelijk) een voorbeeld van: ik laat je namelijk zien hoe ik dit artikel heb geschreven.

Je bent klaar met de inhoud en hebt nog één stap te gaan.

Maak drafts aan voor de content-groepen die je hebt gemaakt

De laatste stap is om van deze content groepen losse (concept)artikelen te maken. Ik splits dus bewust in aparte documenten, zodat ik korte en bondige artikelen schrijf. Het is een essentieel onderdeel van dit proces. Zorg dus dat je dit splitst in aparte documenten!

In de Topics Content Strategie heb ik een template button toegevoegd. Zo hebben alle documenten dezelfde opmaak. Ik raad je aan die te gebruiken.

 1. Klik op 'Maak eerste draft aan', zodat er een template wordt geopend.
 2. Copy-paste per groep de zoekwoorden naar één los document.
 3. Geef het document de naam van het hoofdonderwerp (of een andere logische naam).

Het resultaat ziet er zo uit in mijn Notion:


Vervolgens sleep ik de artikelen van Content Strategie naar Content kalender. Ik ga deze artikelen plannen en zorg dat ik zo een cluster van artikelen tegelijk schrijf. Er komt zo ook sneller een lijn in de content die ik publiceer (want de artikelen hangen samen).

In Notion selecteer ik alle documenten en die sleep ik vervolgens in de contentkalender.

Verander de Topic Status in Notion naar 'Content in Progress’. Je kunt aan de slag met het daadwerkelijk schrijven van de content.

In Notion koppel ik de 7 artikelen aan de Topic “Wat is Klaviyo”. Zo kan ik onderlinge samenhang beter zien. In Notion ziet dat er zo uit.

Afsluiting

Ik heb je aan de hand van een echt voorbeeld laten zien hoe ik mijn contentstrategie én zoekwoorden-onderzoek in één doe. Met deze aanpak vind ik snel nieuwe onderwerpen om over te schrijven, zodat ik meer content kan publiceren. Anderzijds zorgt het ervoor dat de inhoud van de artikel volledig is en toch niet te lang. Dat zorgt ervoor dat de content die ik maak waarde levert aan de lezer én hoger rankt in Google.

meer handleidingen

Lees verder

Pipedrive - Automatiseringen
handleiding

Pipedrive - Automatiseringen

In deze handleidingen bespreken we automatiseringen in Pipedrive en bijbehorende, ondersteunende features.

Sales Automation Experts

Sales Automation Experts

Replicable is expert in het opschalen van sales funnels: meer leads, betere sales-resultaten.