PR – de ‘growth hack’ van contentmarketing

PR – public relations – is een van de krachtigste tools om contentmarketing te versterken. PR is de ‘growth hack’ van contentmarketing. In dit stuk leg ik je uit hoe het werkt.

PR is niet hetzelfde als adverteren

Wie PR inzet, heeft als doel om content te verspreiden via onafhankelijke media. Dat doe je door een boodschap te maken die relevant is voor een bepaald medium (een blog, nieuwssite, krant, radio- of tv-zender) en deze te delen met de redactie.

De redactie maakt vervolgens de afweging of deze content relevant is voor de doelgroep van het medium. Alleen als dat het geval is, verdient jouw merk een podium op de blog, site, radio, etc. Daarbij hebben redacties de vrijheid om jouw content anders vorm te geven dan je zou willen.

Het voordeel van PR: het is gratis en jouw boodschap is geloofwaardiger, want het wordt gebracht door een onafhankelijk medium.

Nadeel: je moet hiervoor je best doen en hebt geen controle over de uiteindelijke boodschap.

Dit is het voornaamste onderscheid tussen adverteren en PR.

PR vraagt om meer creativiteit, inzet en inlevingsvermogen. Creativiteit om een unieke boodschap te maken. Inzet om deze te maken en pitchen. Inlevingsvermogen om te bedenken of dit daadwerkelijk relevant is voor de doelgroep van het medium.

Bij het inkopen van een advertentie maak je een bedrag over, stuur je een advertentie in en hoef je niet meer na te denken over de relevantie van de boodschap. Bij PR moet je een plekje verdienen, als je adverteert koop je die plek.

PR wordt steeds belangrijker

PR laat je jouw boodschap via onafhankelijke nieuwsmedia verspreiden. Niet voor niets krijgt PR een steeds grotere rol in de marketingmix.

Uit onderzoek onder 100 marketeers blijkt dat 75 procent van hen de uitgaven voor PR vergroot. Van de beursgenoteerde bedrijven geven twee keer zoveel bedrijven aan meer te gaan investeren in PR, dan er op te bezuinigen. 6 op de 10 marketeers wil meer mensen aannemen om de PR-ambities te realiseren.

Waarom zou jij voor PR kiezen? Bijvoorbeeld om meer op te vallen bij klanten en kandidaten. Of omdat je wil dat jouw organisatie gezien wordt als een toonaangevende kennispartner. Of je wilt simpelweg bekender worden bij nieuwe werknemers of opdrachtgevers. Deze (gratis!) redactionele aandacht maakt je niet alleen bekender – maar ook een geloofwaardigere partner. Dat is het grote verschil tussen Public Relations en adverteren.

Hoe werkt PR in de praktijk?

Dit artikel heeft een doel: de illusie wegnemen dat PR ingewikkeld is. PR bestaat in de praktijk uit vier stappen:

  1. Het bepalen van je doelgroep.
  2. Het bepalen welke media deze doelgroep leest (en daarvoor een perslijst maken).
  3. Het maken van content voor deze groep (in dit geval: persberichten).
  4. Het ontwikkelen van een PR-planning en PR-strategie, zodat je dit gestructureerd aan kan pakken.
artikel gaat hieronder verder

Voordelen van PR

Het realiseren van publicaties in media geeft een aantal belangrijke voordelen:

  1. Je ‘wint’ hiermee het bereik van deze media. Media zoals bijvoorbeeld Business Insider hebben immers meer lezers dan jouw blog;
  2. Jouw merk wordt bekender en geloofwaardiger. Dat jouw bedrijf in de media komt, is voor veel mensen een teken dat jouw merk te vertrouwen is;
  3. Jouw nieuws wordt vaker gedeeld op social media. De kans dat een bericht meer lezers vindt is groter bij een nieuwsbericht dan bij een advertentie.

Organisaties met een sterke reputatie merken dat ze tal van voordelen hebben, voordelen die je misschien niet meteen zou verwachten.

Een Duits onderzoek toont aan dat bedrijven met een sterke reputatie een lagere rente betalen op hun obligatieleningen. Een onderzoek van Harvard wijst uit dat bedrijven met een slechte reputatie elke werknemer tien procent meer loon betalen.

Claimen van expert-status loont

Bedrijven willen graag laten zien dat ze expert zijn in hun industrie. Een van dé manieren om die expert-status te claimen, is door in onafhankelijke nieuwsmedia te verschijnen.

Niet alleen grote organisaties hebben profijt van deze vorm van content. Zo’n 63 procent van de zakelijke beslissers denkt dat met name kleine of startende ondernemingen baat hebben bij het claimen van de expert-status.

Edelman (een internationaal PR-bureau) deed onderzoek onder 1.200 marketeers. Wat bleek? Zo’n 58 procent van de personen die een beslissing maakt bij een B2B-bedrijf, geeft aan business te gunnen aan een bepaald bedrijf als het zich uitspreekt als expert.

Het tegengestelde is ook waar: bedrijven die dergelijke expert-content niet hebben, zullen ze ook niet overwegen als partner. Het presenteren van een heldere visie draagt veel meer bij aan de sales inspanningen van een bedrijf dan men zelf verwacht.

PR is een langetermijninvestering. Een goed PR-bericht levert niet binnen een dag een nieuwe klant op – ook omdat B2B-salesprocessen langdurig zijn. Door bij een nieuwe aanvraag te informeren hoe een potentiële klant jouw organisatie heeft leren kennen (door Google, door een artikel in de media of door mond-tot-mondreclame) ontdek je enigszins wat de invloed van PR op sales is.

meer handleidingen

Lees verder

Pipedrive - Automatiseringen
handleiding

Pipedrive - Automatiseringen

In deze handleidingen bespreken we automatiseringen in Pipedrive en bijbehorende, ondersteunende features.

Sales Automation Experts

Sales Automation Experts

Replicable is expert in het opschalen van sales funnels: meer leads, betere sales-resultaten.