Zo maak je een PR-strategie

Het opstellen van een PR-strategie is beslist geen sinecure. Maar laat je niet afschrikken door het lege Word-document waaruit jouw PR-plannen moeten verrijzen. Deze acht vragen helpen je op weg om een PR-strategie vorm te geven.

Vraag een: wie is mijn doelgroep?

Stel jezelf allereerst de vraag wat je doelgroep is. Hoewel je misschien een product of dienst hebt ontwikkeld die je het liefst aan de hele wereld zou kunnen verkopen, loont het om in eerste instantie tot een enkele doelgroep te beperken.

Door je primair op een enkele doelgroep te focussen, valt er een plan bedenken hoe je deze doelgroep kunt bereiken. Wees in het begin dan ook selectief: focus je op slechts één groep, bijvoorbeeld ondernemers, HR-professionals of zzp’ers.

Vraag twee: wat is mijn expertise?

Veel hoogopgeleiden hebben last van dezelfde kwaal: ze denken overal verstand van te hebben. Dat is niet erg, het is heel menselijk zelfs. Maar het zorgt ook voor een uitdaging: als je over veel onderwerpen een mening of visie denkt te hebben, ben je niet herkenbaar.

Streef er dan ook altijd naar om een ‘grote vis in een kleine kom’ te zijn. Met andere woorden: claim (een onderdeel van) een domein, wees herkenbaar op een bepaald thema en draag een specifieke visie uit. Doe dit tot het je verveelt en je denkt dat het je doelgroep wel de keel uitkomt: het duurt vaak lang (langer dan je hoopt) voor je herkenbaar bent op een bepaald thema.

Vraag drie: wat zijn de uitdagingen van mijn doelgroep?

Content scoort alleen als het relevant is voor jouw doelgroep. Door je af te vragen wat de uitdagingen zijn van jouw doelgroep, wordt duidelijk welke content ze op gang helpt.

Organiseer dan ook trend-gesprekken met alle afdelingen in jouw organisatie. Sales-collega’s doen (als het goed is) niets anders dan gesprekken aanknopen met (potentiële) klanten. Ze hebben dan ook een geweldig inzicht in de content-behoeften van jouw doelgroep.

Vraag vier: wat overtuigt mijn doelgroep?

Een content-kalender start met de vraag: wat zou mijn doelgroep graag willen weten? Maar je wil ook informatie delen over jouw bedrijf. Stel jezelf dan ook de vraag: wat wil ik dat mijn doelgroep over onze organisatie weet?

Wat is content die overtuigt? Denk aan berichten over nieuw business of een samenwerking met een toonaangevende partner. Benut dergelijke ambassadeurs (social proof) en maak ze onderdeel van jouw content-kalender. Bericht daarbij ook over de komst van nieuwe collega’s: het laat zien dat jouw organisatie in beweging is – ofwel: groei doormaakt.

artikel gaat hieronder verder

Vraag vijf: welke media leest mijn doelgroep?

Er is een fout die ondernemers en marketeers vaak maken. We denken namelijk vaak dat de doelgroep wel dezelfde media zal lezen als wijzelf. Terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. Sterker nog: de kans is klein dat jouw doelgroep dezelfde media leest als jij.

Als je een startup in de event-sector hebt opgericht, volg je media die over startups en over events schrijven. Maar jouw doelgroep – event professionals – zal waarschijnlijk geen media volgen over startups. Ze zullen zich bezighouden met events, dus voornamelijk media over events lezen – en in erg beperkte mate media volgen over startups of ondernemen.

Vraag zes: kan ik verschillende vormen van content afwisselen?

Idealiter kent jouw contentkalender variatie. Je schrijft persberichten waarin je interessante marktinzichten verschaft, tips of how-to’s deelt, nieuwe klanten aankondigt, een onderzoek deelt of inhaakt op het nieuws.

Streef ernaar niet te vaak (of idealiter: nooit) twee vormen van nieuws te herhalen. Verandering van spijs doet eten; zo is het voor media interessanter als verschillende nieuwsvormen elkaar afwisselen.

Vraag zeven: hoe kan ik deze content nog meer laten renderen?

Hoe kan je publiciteit in een blad, site, radio of tv-programma optimaal benutten? Veel bedrijven delen de publiciteit die ze hebben gerealiseerd op hun eigen kanalen. Ze schrijven er bijvoorbeeld een blog over op hun website. Of ze delen alleen de link naar de publicatie of het interview.

Tip: Deel ook een publicatie op de bedrijfspagina op LinkedIn. Gebruik vervolgens een bescheiden advertentiebudget, zodat nog meer mensen opmerken dat jij in de media bent verschenen. Zo combineer je owned (PR) en paid (advertenties) op een slimme manier.

Vraag acht: kan ik meten wat deze content voor mijn merk betekent?

Er zijn verschillende manieren om het succes van PR te meten:

  • Een stijging in het aantal bezoekers van je website;
  • Een stijging in het aantal nieuwsbrief-inschrijvingen op je site;
  • Meer aanvragen van journalisten;
  • Een stijging in het aantal publicaties.
meer handleidingen

Lees verder

Pipedrive - Automatiseringen
handleiding

Pipedrive - Automatiseringen

In deze handleidingen bespreken we automatiseringen in Pipedrive en bijbehorende, ondersteunende features.

Sales Automation Experts

Sales Automation Experts

Replicable is expert in het opschalen van sales funnels: meer leads, betere sales-resultaten.