Ik leg je uit hoe je een goede contentkalender maakt waarmee contentmarketing veel effectiever wordt. Dit artikel is voor jou als je contentmarketing serieus wilt aanpakken maar hier niet te veel kwijt aan tijd wilt zijn.

Eerst een contentstrategie maken

Een contentkalender is een uitwerking van een contentstrategie. Ik raad je aan om te beginnen met het maken van contentstrategie. Lees hier hoe je een contentmarketing strategie maakt.

Wil je direct aan de slag met een contentkalender zonder strategie? Dat kan natuurlijk ook. Als je de 8 onderdelen uit dit artikel volgt, dan ben je al flink op weg om een contentstrategie te formuleren.

Heb ik echt een contentkalender nodig?

Nu hoor ik je denken: "Dat is toch overbodig? Ik kan gewoon gewoon een post of artikel maken als ik er tijd voor heb?" In dit artikel ga ik je laten zien waarom een content kalender van cruciaal belang is voor succesvolle contentmarketing.

Wat is een contentkalender?

Een content kalender helpt je bij het plannen en organiseren van je content. Een contentkalender zorgt ervoor dat alle content beter op elkaar aansluit. Een belangrijk kenmerk van goede contentmarketing is dat alle elementen met elkaar samenhangen. Met een contentkalender heb je meer overzicht en dus meer controle over het succes van je inspanningen.

Het is een document geeft antwoord op deze vragen:

 1. Wat is het doel van de content?
 2. Voor wie maken we content?
 3. Wat gaan we maken?
 4. Wie in je team doet wat?
 5. Wanneer ga je de content publiceren?
 6. Waar promoten we de content?
 7. Hoe optimaliseren we de content?
 8. Wat werkt er goed voor ons?

Als je bovenstaande vragen beantwoordt, dan schrijf je betere content (omdat het aansluit bij je doelgroep) én realiseer je meer impact. En dus behaal je de doelstellingen van je contentmarketing. Het is cruciaal dat je begint met een contentmarketing strategie.

Hoe ziet een contentkalender eruit?

Je vraagt je wellicht af hoe een contentkalender eruit ziet.

De meeste marketeers beginnen in een spreadsheet. Dat is een goed begin, maar zorgt later voor problemen. Op zich een logische eerste stap, maar met deze opzet mis je cruciale inzichten uit je data (of je moet super veel uren stoppen in het handmatig vullen van data).

Je kunt dus beter meteen beginnen met een online tool: je begint simpel en kunt meteen aan de slag. Later kun je het systeem verder uitbouwen. In dit artikel lees je welke offline en online tools er allemaal zijn om een contentkalender in te maken.

Voorbeeld van hoe het niet moet

Dit is een voorbeeld van een marketingkalender die ik wel vaker zie. Een spreadsheet waar handig dingen in worden bijgehouden. In dit voorbeeld is het nu nog enigszins overzichtelijk. Je kunt echter niet filteren op alleen de Facebook posts. Als je in de toekomst meer kanalen toevoegt, wordt dit een monster-document.

Voorbeeld verkeerde contentkalender

Bron afbeelding

Voorbeeld van hoe het ook kan

In dit overzicht heb ik een kalender-view, een Trello-view én een spreadsheet view. Ik hoef de data maar op één plek bij te houden. Ook deel ik dit gemakkelijk met collega’s.

Download hier mijn gratis template:

Voorbeeld goede contentkalender
artikel gaat hieronder verder

Waarom heb ik een contentkalender nodig?

Er zijn 3 redenen waarom je een content kalender nodig hebt:

 1. Een goede contentkalender is meer dan een agenda
 2. Een content kalender bevat al je content: van blog tot social media
 3. Het zorgt voor een betere uitvoering van je contentstrategie

Een goede contentkalender is meer dan een agenda

Een effectieve contentkalender is meer dan alleen een agenda. Het geeft antwoord op de acht belangrijkste vragen van content creatie met als doel: zoveel mogelijk impact maken met je contentmarketing. Want het verdrietigste dat er kan gebeuren: goede content die door niemand geconsumeerd wordt. Ik ga je helpen dat te voorkomen en content met impact te maken.

Een goede content kalender heeft overzicht van al je content

Contentmarketing heeft als doel om bezoekers door de customer journey te leiden. De content moet dus samenhangen om een betere klantervaring te realiseren over de gehele funnel gezien. Daarom is het van belang dat je één contentkalender hebt voor al je content. De contentkalender bevat dus SEO artikelen, nieuwsbrieven, whitepapers en social media posts.

Contentkalender is onderdeel van contentstrategie

Een contentkalender is een uitwerking van een contentstrategie. Het zorgt ervoor dat je content onderling samenhangend is, relevant is voor de lezer én goed scoort in Google.

Hubspot heeft hier een handige visualisatie van gemaakt:

Hubspot clusters van content voor contentstrategie

Bron afbeelding

Als jij denkt "Ik heb geen tijd om een contentkalender te maken", lees dan dit artikel. Een contentkalender scheelt heel veel tijd, tenminste als je contentmarketing serieus wilt nemen.

Hoewel het maken van een contentkalender inderdaad tijd kost, gaat het je ook veel opleveren. Je zal immers minder last-minute stress ervaren en weet ruim van te voren wat voor content er geproduceerd gaat worden. Tevens zorgt een goede contentkalender ervoor dat je niet vergeet om met je content in te spelen op belangrijke evenementen voor jouw doelgroep.

Investeer dus de tijd om een contentkalender te maken. Dan profiteer je van de voordelen die ik met je deel  in dit artikel. Het zorgt ervoor dat je contentmarketing veel beter gaat werken.

meer handleidingen

Lees verder

Pipedrive - Automatiseringen
handleiding

Pipedrive - Automatiseringen

In deze handleidingen bespreken we automatiseringen in Pipedrive en bijbehorende, ondersteunende features.

Sales Automation Experts

Sales Automation Experts

Replicable is expert in het opschalen van sales funnels: meer leads, betere sales-resultaten.