Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is het informeren, opleiden, en communiceren met klanten zonder reclame of verkoop. In plaats van KOPEN, KOPEN, KOPEN begin je met WAARDE,WAARDE,WAARDE.

De strategie achter contentmarketing is dat de potentiële koper wordt getriggerd door middel van de inhoud en de organisatie of persoon uiteindelijk gaat zien als eventuele strategische partner.

Effectieve content marketing richt zich minder op het direct verhogen van de verkoop en gaat meteen voor wat potentiële klanten willen: de meeste nuttige informatie. Het is vooral belangrijk dat de informatie waardevol en relevant is.

Je bouwt vertrouwen en autoriteit op met contentmarketing, waardoor conversie omhoog kan gaan - wel indirect dus. Zet contentmarketing dus alleen in combinatie met andere kanalen in.

Hoe werkt contentmarketing?

Contentmarketing is een indirecte vorm van marketing: je zet content in om je merk en producten te laden zonder het direct te verkopen. Het uitgangspunt van content marketing is dat je op het juiste moment door de juiste doelgroep wordt gevonden en deze doelgroep de juiste informatie biedt. Content wordt ingezet voor branding en voor indirecte verbetering van funnel performance. De doelstellingen waar contentmarketing goed bij passen:

 • Aandacht trekken van de beoogde doelgroep
 • Uitbreiden van het klantenbestand
 • Genereren van leads
 • Aantal verkopen stimuleren
 • Merkbekendheid uitbreiden
 • Interactie opzoeken met de online gemeenschap

Wat contentmarketing niet is

Contentmarketing is niet hetzelfde als SEO

Content marketing en SEO worden vaak in een adem genoemd. De twee vormen versterken elkaar, maar zijn ook goed in te zetten los van elkaar. Goede content rankt goed in Google, dus er is wel overlap.

Maar SEO is slechts een kanaal om traffic naar je content te genereren, net als social media dat is.

Contentmarketing is niet zomaar schrijven

Zomaar 'leuke' content maken is iets anders dan contentmarketing. Content marketing is een systematische aanpak waarbij je een bezoeker die in eerste instantie alleen op zoek is naar informatie en geen concrete koopintentie heeft, langzaam maar zeker weet te interesseren voor jouw product of dienst binnen je funnels. Contentmarketing is zowel in marketingfunnels en salesfunnels in te zetten.

Door je potentiële klant te helpen in zijn of haar zoektocht naar informatie met waardevolle kennis voeg je waarde toe. Daarnaast wijs je op de volgende logische stap: iets kopen - en dan het liefst bij jou. Content zonder strategie en plan is dus iets anders dan contentmarketing.

Het is hiervoor belangrijk om je doelgroep te definiëren, zodat je weet welke informatie precies gezocht wordt. Door je contentmarketing af te stemmen op de doelgroep, word je gedwongen om campagnes te creëren die naadloos aansluiten op je doelgroep.

artikel gaat hieronder verder

Wat voor content?

Alle vormen van content vallen hierbinnen. "Klassieke" content zoals artikelen, case studies en handleidingen, maar natuurlijk ook Youtube video's, podcasts en alle andere vormen van content.

SEO-content zou je ook onder contentmarketing kunnen scharen, hoewel het meestal een ander doel dient. Concrete voorbeelden:

 • Een e-book over een specifiek onderwerp, zoals een ebook over product/market fit vinden.
 • Instructievideo's die uitleggen hoe je begint met Asana en hoe je projecten en to-do's aanmaakt.
 • Handige instructievideo’s die gerelateerd zijn aan een productaanbod.
 • Een Infographic die op visuele wijze informatie presenteert aan de bezoeker.
 • Een blog met interessante artikelen over een onderwerp dat aansluit bij de producten of diensten van de aanbieder.

Soorten content:

Artikelen

Nogmaals: geen verkapte reclame dus. Schrijft artikelen die waarde toevoegen voor de doelgroep. De lengte is afhankelijk van de doelgroep. Waar zit je doelgroep op te wachten? Het antwoord op deze vraag bepaalt waar je artikelen over schrijft.

Ebooks

Langere content past vaak beter in een ebook. Een bijkomend voordeel is dat dit geprint kan worden en langer op een bureau blijft liggen. Een ebook kan een logische opvolging zijn op een artikel.

Case Studies

Een case-study is een voorbeeld van werk dat je hebt gedaan, zowel vanuit het perspectief van de klant als jouw bedrijf. Vaak worden ook cijfers gedeeld, maar dat hoeft niet altijd. De anekdotes van klanten zijn belangrijk. De insteek van de case study is om  vragen te beantwoorden zoals: "hoe zou dit er voor mij uitzien?"

Templates

Templates zijn een goede manier van contentmarketing omdat ze waarde toevoegen. Dit is de kern van contentmarketing, daarom vind ik templates een goede vorm. Let echter wel op dat je hier ook een vervolgstap aan koppelt. Als je dat niet doet, mis je het stuk 'marketing' in 'contentmarketing'.

Infographics

Infographics zijn handige afbeeldingen, zoals een weergave van alle elementen. Naar mijn mening zijn er echter teveel SEO marketeers aan de haal gegaan hiermee en heb je heel veel matige infographics gezien. Desalniettemin, goed uitgewerkte en informatieve infographics kunnen goed werken. Let dus alleen op dat je kwaliteit biedt aan lezers.

Video's

Video is here to stay. Video's kosten veel tijd om te maken, maar het levert ook veel op. Youtube is de nummer twee zoekmachine in de wereld. Maak wederom content die echt waarde toevoegt.

HubSpot Research heeft ontdekt dat video de meest geprefereerde vorm van inhoud is.

Podcasts

Een tweede populaire vorm van niet-geschreven content zijn podcasts. Het aantal podcast-luisteraars blijft groeien - naar schatting luistert 1 op de 5 internet gebruikers regelmatig naar podcasts in 2023.

Sociale media

Het ondersteunen van contentmarketing doe je met social media. Als je unieke content plaatst waar de doelgroep echt wat aan heeft, dan levert dat engagement op. LinkedIn is populair, omdat je zakelijke content kunt delen als posts en artikelen op het platform zelf.

meer handleidingen

Lees verder

Pipedrive - Automatiseringen
handleiding

Pipedrive - Automatiseringen

In deze handleidingen bespreken we automatiseringen in Pipedrive en bijbehorende, ondersteunende features.

Sales Automation Experts

Sales Automation Experts

Replicable is expert in het opschalen van sales funnels: meer leads, betere sales-resultaten.