Het maken van duidelijke en gedefinieerde SOP’s voor teamleden
Het creëren van een salesfunnel en de bijbehorende fases
De teamleden onafhankelijk maken van de co-founders
Replicable heeft mij meegenomen in iedere stap: van de keuze van het CRM tot het succesvol opschalen van de leadgeneratie.
Koen van Hooren
Koen van Hooren
Co-founder Solid Growth
wat we gedaan hebben

Over Solid Growth

Solid Growth is een e-mail marketing bureau voor webwinkels. Zij helpen om de klantwaarde van (online) bedrijven te verhogen. Ze werken met slimme automatiseringen en verschillende funnels zodat bedrijven het maximale kunnen halen uit hun bestaande en nieuwe klanten. 

Ewoud en Koen, co-founders van Solid Growth, richten zich op alle de onderdelen van duurzame e-commerce groei: hogere conversie, meer herhaalaankopen, een hogere orderwaarde en loyale klanten. Solid Growth heeft slimme trucjes, bewezen strategieën en blije klanten, maar liep zelf wel tegen een paar interne uitdagingen aan.

Ons doel voor Solid Growth

Solid Growth was op zoek naar een manier om de teamleden minder afhankelijk te maken van de uitgebreide kennis en ervaring van de co-founders. Ewoud en Koen moesten bijspringen voor vragen of onduidelijkheden bij de teamleden, wat natuurlijk niet duurzaam is voor het bedrijf.

Het uiteindelijke doel is om de teamleden minder afhankelijk te maken, zodat de diensten die Solid Growth biedt hun hoge kwaliteit behouden en de klanten tevreden blijven, ook zónder dat Ewoud en Koen bij hoeven te springen of advies hoeven te geven.

Uitdaging 1: Onduidelijkheden in het werkproces

De eerste uitdaging voor Solid Growth lag binnen hun interne werkprocessen. De teamleden vonden het lastig om het ongedefinieerde salesproces te volgen, waardoor er onduidelijkheden ontstonden over wie welke lead op moest volgen en wat de stappen van de salesfunnel waren. Hierdoor werd er te laat - of soms geen - contact met leads opgenomen. Daarnaast kwam het voor dat een teamlid per ongeluk oude informatie naar een klant stuurde, omdat deze informatie nog beschikbaar was in de interne drive. Als laatste vonden de teamleden het lastig om de aangeboden diensten te definiëren. Dit kost veel (waardevolle) tijd, maar kan gelukkig makkelijk worden opgelost. 

Hoe Replicable het proces duidelijker heeft gemaakt

Om het interne werk- en verkoopproces duidelijker te maken, hebben wij een Standard Operating Procedures (oftewel SOP) gemaakt. Hierin staat een duidelijk stappenplan van de werkwijze, de onderlinge afspraken, de aangeboden diensten van Solid Growth, de meest recente informatie voor de klanten en de taakverdeling. De co-founders Ewoud en Koen hebben allebei een ‘braindownload’ uitgevoerd: al hun kennis is samengevat in één centraal document. Het team heeft hierdoor meer houvast, kunnen zelf antwoord vinden op de meest gestelde vragen en Koen en Ewoud hebben meer tijd over voor belangrijkere taken nu ze minder hoeven aan te sturen. 

Uitdaging 2: Een duidelijke sales pipeline en geautomatiseerde tools

Automatisering en het koppelen van tools is voor veel bedrijven ontzettend belangrijk. Omdat dit voor Solid Growth nog ontbrak liepen zij tegen de tweede uitdaging aan: de contactformulieren die op de site werden ingevuld werden niet meteen in Pipedrive gezet. Hierdoor ontstond er verwarring: wie pakte welke lead op en welke leads waren al gecontact? En in welke fase van de salesfunnel waren de leads te vinden? 

Welke automatisering wij hebben geïmplementeerd

Door een automatisering (of koppeling) te maken tussen de contactformulieren (in Webflow) en Pipedrive, komen de leads direct op de juiste plaats terecht. Om de fases te definiëren hebben wij een sales pipeline gebouwd, zodat elke stap van het verkoopproces een duidelijke naam heeft en de vervolgstappen voor iedereen logisch zijn.

Een voorbeeld van hoe de sales pipeline eruit ziet, inclusief stappen in het salesproces, vind je hieronder:

Uitdaging 3: Leadgeneratie is afhankelijk van Ewoud en Koen

De lead-generatie van Solid Growth werd met name gedaan door beide co-founders. Waarom dit uiteindelijk een uitdaging geworden is? Het leadgeneratieproces was afhankelijk geworden van beiden heren. Hierdoor werden er kansen gemist wanneer Koen en/of Ewoud druk of afwezig waren, omdat de teamleden de leadgeneratie taken niet konden overnemen. 

Hoe we het leadgeneratie proces onafhankelijk hebben gemaakt

We hebben een automatisering gemaakt voor het maken van klantvoorstellen. 

Hoe dit werkt: 

  • Tijdens een kennismakingsgesprek met een (potentiële) klant worden er notities gemaakt en ingevuld op een - door Replicable ingericht - formulier.
  • Dit formulier is gekoppeld aan een 'voorstel sjabloon'. Na het gesprek worden de notities automatisch in een mail gezet en verstuurd, voor zowel het overzicht van de klant als voor Solid Growth zelf.
  • De klant kan de notities nalezen en, wanneer tevreden, het voorstel ondertekenen met een ‘echte’ handtekening. 
  • Is het voorstel goedgekeurd en ondertekend? Dan ontvangt Solid Growth automatisch weer een mail en de deal is rond. 
  • De lead wordt verplaatst in de fase van de pijplijn, en op deze manier hou je de salesfunnel stromend. 

Door het leadgeneratieproces te automatiseren, hoefden Koen en Ewoud de gesprekken niet meer zelf te voeren en ook de vervolgstappen niet meer handmatig in te voeren. De teamleden helpen nu mee met het leadgeneratieproces, maar de stappen én de kwaliteit van het proces zijn hetzelfde gebleven.  

Het resultaat: Een gestroomlijnd en efficiënt salesproces

We zeggen het niet voor niets: automatisering is key! Koen en Ewoud hebben meer tijd over nu de teamleden op een efficiëntere en onafhankelijke manier kunnen werken. De SOP’s, salesfunnels en slimme koppelingen hebben ervoor gezorgd dat de werkwijze voor de teamleden een stuk duidelijker is en ze op een fijnere manier kunnen werken. Solid Growth werkt productiever en efficiënter dan ooit tevoren en kunnen zich volledig focussen op de behoeften van hun klanten.